Jdi na obsah Jdi na menu
 


Akce v roce 2020

Jak prožil rok 2020 Mužský sbor?

 

Na tuto otázku je odpověď zcela jednoduchá. Celý život spolku byl, stejně jako život celé naší společnosti, ovlivněn tou zatrápenou pandemií.

Jiné roky bychom při takové rekapitulaci představili výčet akcí, na kterých jsme účinkovali nebo které jsme u nás v obci organizovali. Letos však můžeme napsat pouze to, že nic z toho co jsme připravovali a plánovali jsme bohužel uskutečnit nemohli.

Už na konci loňského roku jsme začali připravovat tradiční košt slivovice a pomalu plánovat antonínkové sečení trávy. Začali jsme sbírat vzorky na košt, domlouvali degustátory a také účinkující sbory. Termín koštu slivovice byl 25.dubna, sečení trávy jsme plánovali přímo na Antonína 13.června. Bohužel ani jedna z těchto akcí se nemohla uskutečnit. Košt slivovice jsme se pokoušeli zorganizovat ještě 31.října, ale přišla druhá vlna.

I tak jsme se scházeli (pokud to bylo umožněno) a zpívali (pokud to bylo povoleno).

A tak jediným našim letošním vystoupením bylo zpívání ve Strání v pátek 28. srpna, kde místní mužský sbor S.E.N. zorganizoval 13. ročník setkání pěveckých sborů na nádvoří místního Zámečku. Ve společnosti dalších účinkujících – Netáta a S.E.N. ze Strání, Rokytenka z Liptálu, MS z Milotic, CM Strýci a gajdoše Pavla Popelky , byla velice příjemná atmosféra a všem to hezky zpívalo.

U nás ve Lhotě jsme pomohli s přípravou letošních hodů. V sobotu jsme postavili před Obecním hodovou májku a v nedělním programu jsme si zazpívali jak v průvodě tak na hodové zábavě. Jsme rádi za to, že se letos hody podařilo uskutečnit alespoň v takové formě.

V září jsme ještě stihli pokácet májku a připravit pohodové posezení na hřišti s Fašankbendem.

Bude-li to možné, v příštím roce bychom rádi opět uspořádali naše každoroční akce - košt slivovice ( 20.března 2021 ) a samozřejmě antonínkové sečení trávy ( 12.června 2021 ).

 

Milí přátelé a příznivci,

děkujeme Vám za přízeň a podporu a přejeme Vám hlavně pevné zdraví v těchto časech, mnoho životního optimismu a radosti, klidné prožití Vánoc a v příštím roce 2021 se snad společně sejdeme třeba při pěkné písničce.

   Chlapi ze sboru

Josef Žajdlík, Jaroslav Dominik, František Vaněk, Bohuslav Dominik, Stanislav Kuřina, Pavel Maluš, Petr Radoch, Pavel Indruch, Petr Páč, Michal Pěnčík, Jakub Dominik, Ladislav Hanák, Silvestr Mach

 

Události výše nejmenované, doplnění a rekapitulace

27. června

Náš vedoucí oslavil svoje kulatiny (50) a my jsme mu přišli rádi popřát vše dobré v životě osobním i pěveckém. Ať má stále tolik energie a elánu do organizačního vedení našeho spolku, výběru a úpravám písní, které zpíváme, a radosti z pěkných písniček, kterou umí tak mile předávat svému okolí.

10. července

Prázdniny začaly a proto jsme se rozhodli je pořádně zapálit. U Pěnčíků v humně jsme se sešli u táboráku, opekli klobásky a zazpívali písničky, které by se možná ani jinde než u táboráku nezapěly. Harmonika zněla spolu s naším zpěvem daleko do dědiny. Snad se z toho stane milá tradice a příští rok si opečeme znovu.

25. července

Přes všechny komplikace spojené s nepříznivou "koronavirovou" situací se přece jen povedlo i v tomto roce uspořádat v obci krojové hody. Letošní měly být dle zvyku posledního desetiletí "ženáčské". Avšak kvůli tomu, že v jarním období nebylo možné zkoušet taneční vystoupení, ujala se organizace hodů obec v čele se starostou Romanem Tuháčkem. A tak se hodů zúčastnila široká lhotská folklórní společnost. I my jsme přispěli svou troškou do mlýna a ujali jsme se přípravy a postavení hodové májky.

V sobotu ráno jsme vyrazili pro májku na fotbalové hřiště, kde nám už v pátek hasiči pokáceli pěkný smrk. Volejbalisté sice trochu brblali, že jim bude "větr odfukovat balón", ale snad jim v příštích letech okolní stromy pomohou mezeru zaplnit. Efa navíc slíbil vysadit smrček nový.

Májku jsme očistili a naše děvčice ji ozdobili růžičkami a pentlemi. A za pomoci silných paží postavili jeden ze symbolů letošních hodů. Při stavění nám přizvukoval osvědčený Fašankbend.

 26. července

Na hodovou neděli náš sbor tvořil část průvodu krojovaných. Po obdržení povolení od starosty se průvod vydal do areálu fotbalového hřištěm, kde jsme spolu s dalšími účinkujícími zazpívali a snad také potěšili přihlížející. Za krásného počasí nám celé odpoledne hrála DH Blatnička.  

22. srpna

Pro oba dva Petry, kteří s námi zpívají, se rok 2020 stal rokem významných událostí v jejich životě. O tom, že se Petr Radoch stal padesátníkem jsem psal již dříve. Petra Páče však zastihla událost mnohem významnější a to svatba. No a ještě k tomu jeho vlastní! Bral si za ženu Lenku a my jsme mu na svatební hostinu přišli do společného života poblahopřát vše dobré.

Nezapomněli jsme samozřejmě na svatební dar. Aby jim hospodářství vzkvétalo, doslali od nás parádního bílého kohouta (na kosárky pro mladé). No a jestli ho ještě nesnědli, tak jim budíček v 5 hodin zajišťuje dodnes... :-)

28. srpna

Jediným letošním přespolním zpíváním se pro nás stalo vystoupení na Zámečku na Strání. Místní mužský sbor S.E.N. nás pozval nejen na zpívání, ale také na příjemné posezení u vínka a gořalky. 

5. září

Když se májka postaví, musí se také potom skácet. No a co dělat se dřevem, které po májce zůstane? Nejlepší když nás ještě jednou zahřeje. No a tak jsme se rozhodli sejít se na fotbalovém hřišti "pod tú plechovú búdů" a spolu s Fašankbendem při táboráku opéct pár špekáčků a okoštovtat, jaký je ten letošní burčák.

 

No a pak nám postupně zakázali zpívat a dokonce se i scházet. Snad bude příští rok pro naše zpívání příznivější.