Jdi na obsah Jdi na menu
 


Akce v roce 2021

Zápisky kronikáře 2021

Kulturní dění v našich končinách bylo v první polovině roku 2021 výrazně poznamenáno pandemií COVID 19. Situace nám bohužel neumožnila uspořádat tradičně konané akce, kterýma je každoroční košt slivovice a "antonínkové" sečení trávy. Činnost našeho sboru sa ale nezastavila. Když to šlo, potkávali sme sa na zkůškách a pilovali pěsničky na lepší časy.

 

25. července

Minulý rok sice byly ženáčské hody bez vystoupení tanečníků, ale byly. Letos sa povedlo uspořádat hody s právem. Právo bylo fungl nové, pořadatel hodů byl také fungl nový. Jejich pořádání sa ujala Lucka Bachanová. A aby to dědinů v hodovém průvodě řádně znělo, podpořili sme chasu svými mužskými hlasy. Aj vystoupení na hřišti pod pódiem bylo a hody sa vydařily, stejně jak to červencové počasí.

 

13. srpna

Jednu slávu střídá druhá. A to ani né týden od hodů. Naša krásná obec oslavovala významné jubileum, a to 650. výročí od první písemné zmínky. To pravé, teda statisticky správné výročí bylo už minulý rok, leč pandemie plnohodnotnů oslavu neumožnila. Ale nezapomnělo sa. Slavilo sa od čtvtku až do něděle. No a v pátek sme došli na řadu se svým vystoupením aj my. No krásné to bylo. 

 

15. srpna

V průvodu sa v hojném počtu ukázali zástupci všech lhotských spolků. Divadelníci si oblékli kostýmy, fotbalisté nedělní dresy, hasiči sváteční uniformy no a k pořádnému zpěvákovi sa sluší vzít si do průvodu parádní kroj. A tak jsme také udělali. Ludí bylo velice a nakonec sa donésli k té večerní muzice.

 

27. srpna

Pohodové posezení je dobrá věc. A tak sme spolu spolky na hřiště došli, "pohodově" poseděli, povykládali a zazpívali.

 

11. září

Slavnosti vína sa v Hradišti konajů (mimo výjimečných situací, které sa možů stat nejvíc jednů za 10 let) každý rok. No aj letos sa v našem slováckém hlavním městě sešla široká a barevná krojovaná společnost. No ani my sme nechyběli a společně se starostů sme pozvedli lhotský prapor v hradišťském průvodu. Tentokrát aj s Fašankbendem a částí členů Háječku. Samozřejmě nechyběla ani naša Kača s rodinou a Sláveček došel také.

No ale zpívání v Prostřední je stejně vždycky nejlepší.

 

6. listopadu

Po roční odmlce uspořádali naši kamarádi ze sousední Blatnice předhodové zpívání. Pohostili nás jak se sluší a patří, a my sme jim za to zapěli. No snáď sa jim náš zpěv lůbil a ucho pohladil.

 

5. prosince

Letos už sa to rožnutí vánočního stromku před obecním uskutečnilo ve vší parádě. Společně s četnými přihlížejcími sme zazpívali několik koled a mohli sa ponořit do adventního času. A to za doprovodu tiše padajícího sněhu.