Jdi na obsah Jdi na menu
 


Události roku 2022

Zápisky kronikáře 2022

2. ledna

Koledování na Boží narození je v našem kostele akcí tradiční. V čem ale bylo tentokrát netradiční, byl termín jeho konání. Na Boží hod to nešlo, tak to moselo jít o týden pozděj. A povédlo sa. Aj naše vystoupení bylo jedním z bodů programu. Trůfám si řéct, že zpěv koled sa k mužskému sboru velice hodí. V kostele sborový zpěv krásně vyzní a my možeme předvést to nejlepší, co sa v nás ukrývá.

 

26. března

Dlouho očekávaný a vyhlížený den je tady. Po 2 letech sme možeme uspořádat oblíbený košt slivovice a tomu mosí předcházet náležité ohodnocení. U zahrádkářů sme nachystali degustaci soutěžních vzorků. Ohodnotit skoro 500 různých slivovic, dalších pálenek a likérů není sranda. Taky sme k tomu přizvali přes 40 degustátorů, kteří sa snažili co nejobjektivněji všecko obodovat. Povédlo sa a za 14 dní to može vypuknůt.

 

9. dubna

No a už ho tady máme. Košt slivovice je největší akcí, kterou pořádáme. Oškvarky sů našvarčené, gořalky nachystané, stejně jak ceny pro nejlepší vzorky. K tomu všemu hraje mladá cimbálovka Čarapa z Kunovic. Myslím si, že všeci moseli byt spokojení. Aj my sme byli nadšení z toho, kolik lidí došlo a ocenili našu snahu. Díky všem.

 

8. května

Našim maminkám, babičkám, manželkám a všem ostatním matkám pořádá každoročně místní KDU-ČSL nedělní program. Ukázali sa děcka z Kameňáčku, školy, školky a společná cimbálová muzika dětí  ze ZUŠ v Uh. Ostrohu. Pro potěchu ucha a oka sme jako pokaždé tuto přehlídku kultury uzavřeli.

 

29. května

Už poněkolikáté sa podařilo naší obci pod vedením starosty Romana Tuháčka udělat pro děcka k jejich svátku Den dětí. Všecky lhotské spolky sa zapojili, aby byla oslava svátku co nejlepší. Naši ostrostřelci lukostřelci nás v tomto reprezentovali, stejně jak minulý rok. O jejich stanoviště byl veliký zájem. Sme rádi, že jich máme.

 

11. června

Antonínkové sečení trávy bylo letos "předantonínkové". No prostě to tak vyšlo. V programu nás podpořily ženské sbory Drmolice z Dubňan a Čečera ze Starého Hrozenkova. Mužské sbory zastupovali Blatničané, Boršiřané, Hútek z Bánova a novoveští Krasavci a my osobně. Staňa Kuřina si vysekal pěkné 3. místo a celé sa to oslavovalo a ž do tmy.

 

24. července

9. ročník ženáčských hodů sa uskutečnil pod vedením ženáčské chasy, kterů vedl náš vedoucí Petr Radoch se svou ženou Alenou. Spolu s chlapama z chasy sme v sobotu vztyčili hodovů májku, která pak dohlédla na začátek nedělního hodového průvodu a slavnostní povolení hodů místním purkmistrem. Chasa pak na hřišti přítomným zatančila Československou besedu a hlucký Šarovec vyhrával, až do pozdní noci.

 

27. července

Naše řady dnes rozšířil Radek Kolařík. Přejeme, mu ať mu to dobře zpívá, a ať sa s nama má dobře.

 

19. srpna

Mužský sbor z Vážan pořádá čas od času veřejnů zkůšku. Aby jim to dobře znělo, dojeli sme jich podpořit.

 

20. srpna

Když sa májka postavila, mosí sa aj skotit. No a když už sa skotí, je třeba ju pořádně zapit, no a aby nám u toho bylo teplo, protože v noci už sů meze chladné, májem sme aj přiložili.

 

10. září

Na Slavnostech vína jsme sice v Hradišti nebyli všeci, ale aj přes špatnů předpověď počasí tam zastoupení bylo. Příští rok už budeme zase v plné sile.

 

24. září

Po delší době sa nám podařilo domluvit společné posezení aj s našima manželkama. Ve vinařství Zlomek & Vávra v Boršicích u Blatnice sme dostali od nejpovolanějšího - Libora Zlomka výklad a prohlídku celého provozu vinařství, po které následovala menší degustace. Do zpěvu nám přizvokoval Mirek Pavelka na husle, a Laďa Hanák s Jarů Dominikem na harmoniku. No pěkné to bylo.

 

15. října

Jako blesk z čistého nebe nás zasáhla tragická zpráva. Vedoucí našeho sboru a náš dlouholetý kamarád Petr Radoch náhle zemřel.

 

22. října

Dnes se uskutečnil pohřeb našeho kamaráda. Děkujeme Ti za všecko Peťo!!!

 

2. listopadu

Novým předsedou spolku jsme si jednomyslně zvolili Silvestra Macha. Post uměleckého vedoucího bude zastávat Laďa Hanák, pokladníkem bude Kuba Dominik.

 

26. listopadu

Premiérově jsme se zúčastnili programu Kateřinské besedy u cimbálu u nás ve Lhotě. Děkujeme za pozvání slováckému krúžku Háječek a doufáme, že jste si to všichni užili stejně jako my!

 

3. prosince

Stromek před obecním úřadem byl letos zase krásný. A společně s Děvčicama z Háječku jsme mu pěkně zazpívali.

 

25. prosince

Zpívání v kostele na Koledování na Boží narození je již naším tradičním příspěvkem k vánoční atmosféře v naší dědině. Netradičně nás však letos nezařadili na konec, ale hned za vystoupení nejmenších koledníků. Snad se líbilo.